Doorgaan naar hoofdcontent

Doen met de mini's: bak een frangipanetaart (met recept!)

Samen iets bakken is een activiteit die hier regelmatig terugkomt. Lucille heeft nog niet veel interesse maar Jackie vindt het heerlijk om te roeren, kneden, deeg uitrollen en ze wordt er ook steeds beter in. We kozen voor frangipanetaart met peren uit het gezellige boekje "Bakgeheimen", een uitgave van de prachtige winkelketen Dille & Kamille. 

Ik deel graag het recept met jullie. Houd er, voor je eraan begint, rekening mee dat het beslag minstens 3 uur moet rusten (jup, ik had dat ook niet gelezen en heb de baknamiddag ook moeten onderbreken). 


ingrediĆ«nten 

  • 150 g gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 3 eieren
  • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + een beetje extra
  • 50 g bloem + een beetje extra
  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 g abrikozenjam (omdat we niet genoeg hadden, maakten wij de helft met abrikozen- en de andere helft met frambozenconfituur. Ook lekker!)
  • 3 peren (hangt natuurlijk van de grootte van de peren af)

speciale benodigdheden
  • een metalen springvorm met een diameter van 28 cm. (een metalen vorm geleidt de warmte beter dan een porseleinen waardoor het bladerdeeg egaal bakt en niet zacht blijft in het midden). 
  • bakpapier
  • blindbakbonen


werkwijze

  • Meng de gemalen amandelen met poedersuiker, eieren, boter en bloem. Laat dit beslag - de frangipane - minstens 3 uur rusten op een koele plaats. 
  • Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg wat dunner uit.
  • Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Haal het overtollige deeg, dat over de rand hangt, weg.
  • Prik de bodem in met een vork. Leg er een vel bakpapier overheen en strooi er blindbakvulling op. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet de oven nu op 160 ° C.
  • Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Verdeeld de jam over de bodem en schep er dan de frangipane over. 
  • Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de helften in waaiers, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat.
  • Verdeel de perenwaaiers over de frangipane. Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.







Lekker!








Het boek "Bakgeheimen - favoriete zoete klassiekers uit de keuken van Dille & Kamille" is uitgegeven bij Lannoo. Er staan 40 recepten en tips in, is mooi vormgegeven met plaats voor eigen notities en komt met een mooie postkaart met een recept en een setje schattige cadeaulabels.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie