Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 40

maandag: boerenkool met pasta
Boerenkool is blijkbaar supergezond en trendy zelfs. Het recept met pasta is een aanrader, maar ik vind het moeilijk om de kool op die manier zacht genoeg te krijgen. De volwassenen hier in huis kunnen wel tegen wat bite, maar mijn - nochtans op culinair vlak vrij ruimdenkende kinderen - krijg ik toch niet overtuigd van deze groente. Iemand tips? De biologische boerenkool kwam van bij Johan en Maria, via Boeren en Buren!

dinsdag: risotto met paddenstoelen
Alweer gescoord via Boeren en Buren! Zwamburg kweekt zelf paddenstoelen en je kan er supergemakkelijke pakketjes kopen. Ik kocht ook een kweekpakket als cadeautje voor mijn papa en wacht vol spanning op de eerste oesterzwammen-oogst. De risotto was heerlijk, gemakkelijk te bereiden en viel bij het hele gezin geweldig in de smaak.

foto: zwamburg.nl

woensdag: pensen met kweeperenmoes
Van een vriendje met een prachtige tuin waarin een kweeperenboom, kreeg Jackie een grote pot kweeperenmoes. Ze is er verlekkerd op. We eten het op de boterham en in yoghurt, maar met wat gekookte aardappelen en zwarte pens is het een heerlijk avondmaal. Voor meneer Fresita, die gruwt van varkensvlees Ć©n van warm fruit, zijn er restjes van de voorgaande dagen.

donderdag: bij oma
De meisjes worden opgehaald door oma en eten daar mee. Wij lassen zelf nog eens een vastendag in.

vrijdag: linguine met courgette / zalm met kerstomaatjes / pruimen met bladerdeeg
Mijn girl-pack komt op bezoek en ik test de nieuwe Jamie Oliver uit. Ik kan niet kiezen en schotel ze twee verschillende hoofdgerechten voor. Alles is even eenvoudig als lekker en ook het dessert is een topper - bovendien is het volop pruimentijd. Ik schrijf er gauw wat uigebreider over, want dat nieuwe boek van Jamie verdient wat aandacht!

zaterdag: kinderen bij oma / salade met Camenbertkroketjes in de Kiewithoeve
We moeten alweer ons klein grut uitbesteden. Als oma aan de telefoon aan Jackie vraagt wat ze straks graag wil eten, antwoordt ze zonder nadenken "wortelstoemp met worstjes". Voor Jackie mag het soms wel wat traditioneler blijkbaar. Ik ga op restaurant in het dorp uit mijn kindertijd, met de meisjes die ik al sinds jaar en dag ken. Het wordt een kleine trip down memory lane als ik daar, naast de scoutsvriendinnen van vroeger, ook een paar van mijn kabouterkes en mijn allereerste lief tegenkom.

zondag: pistoleekes met kaas, eitjes met pancetta / groentensoep
De reden dat de mini's uit logeren moesten, was dat wij naar een feestje mochten. Het was vier uur 's nachts toen we ons bed zagen, en op zondagmiddag hadden we alweer goed volk uitgenodigd aan onze keukentafel. Omdat we de korte nacht ingecalculeerd hadden, hielden we ons aan een ouderwets en eenvoudig zondagmiddagmaal met pistoleekes. Voor kaas en pancetta deden we beroep op onze favoriete kaasman Kilani. Voor 's avonds maakte Johan nog een pot soep met een hoop groenten uit de diepvriezer.

Reacties

  1. Boerenkool: doe een theelepeltje natriumbicarbonaat ( NaHCo3), dat heet ook maagzout, zuiveringszout, bakpoeder...... in je kookwater en dat wordt mals als boter. Ook voor savooikool e.d. Pa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, dankjewel! In dit gerecht werd de kool wel gewokt. Maar misschien dan toch beter eerst blancheren met natriumbicarbonaat.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie