Doorgaan naar hoofdcontent

I Am by JBC


Kledij vinden die het product is van eerlijke handel en bovendien enigszins milieuvriendelijk geproduceerd, is geen sinecure. Gelukkig hebben ook enkele grote ketens begrepen dat de vraag hiernaar steeds groter wordt. De Belgische modeketen JBC bijvoorbeeld zet zich in voor eerlijke kleding door elke stap in het productieproces onder de loep te nemen. JBC is er nog niet helemaal (dat erkennen ze zelf ook: het streven naar duurzaamheid is een voortdurende zoektocht) maar doet zijn best om stap voor stap bij te dragen aan een duurzame mode-industrie, door enkele tastbare verbeteringen te verwezenlijken.

Met name de I AM-collectie wil een voorloper en een innovator zijn in duurzame kleding. De productie gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn jassen die gemaakt worden van gerecycleerde petflessen. En dan heb ik het niet over weinig modieuze fleecejasjes. Naast materialen en productieproces wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de verpakking en het transport.

I AM staat ook voor transparantie. Bij ongeveer elk stuk van de collectie in de webshop, kan je doorklikken naar "Trace this item". Zo zie je meteen waar het gemaakt werd. Onderstaande hemdjurk in biokatoen bijvoorbeeld werd gemaakt bij Baoying Hongija in China. Een kleine kledingfabriek in plattelandsgebied, in 2016 geaudit door Wethica.






En deze skinny jeans is gemaakt van gerecycleerde denim. Bij het gebreide vest staat er op dit moment in de webshop gek genoeg geen "trace this item"-button. Toen ik dit meldde, kreeg ik een uitgebreid antwoord van JBC. Het gaat blijkbaar om een IT-foutje dat weldra zal worden rechtgezet. En tevens kreeg ik een duidelijk verslag van waar de cardigan dan wel vandaan komt: de fabrikant is Esvap Konfeksiyon uit Turkije. Zoals je in het filmpje achter de link kan zien, ziet dat er uit als een bedrijf met goede werkomstandigheden. 

Eenvoudige basics, in dit geval nogal stoer maar er zijn ook klassiekere stuks, en vooral voor mannen heel sportieve items. Ik ben fan.

Mijn persoonlijke duurzame bijdrage: dit zijn de enige nieuwe stuks die dit najaar mijn garderobe zullen aanvullen. Beloofd!






Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met JBC.

Reacties

  1. ik zeg het je: een heel eind buiten mijn comfortzone. Maar 't schijnt dat het daar goed is ;-) (en ik was zelf de fotograaf, dat scheelt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoera voor transparantie! Met de rubriek Fair Wear Friday zet ik zo regelmatig merken in de kijker. Fijn om je eens van top tot teen te bewonderen. Mijn post van morgen is ook iets meer buiten mijn comfortzone. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik kijk ernaar uit! En ja, ik ken je rubriek, uiteraard. Ik denk al jaren: ik moet daaraan meedoen! En nu dacht ik, net na het publiceren: verdorie, een dag te vroeg!!

      Verwijderen
  3. Het hoeft hiet op vrijdag hoor. Het kan elke dag Fairwear Friday zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie