Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 47

Na een paar weken onderbreking, doe ik weer wat moeite om een weekmenu bij elkaar te schrapen. Eén van de redenen van de pauze is, dat er tegenwoordig niet veel te zeggen valt over het eten hier. Het feit dat wij als gezin eigenlijk zo goed als nooit samen aan tafel zitten, speelt me parten. Als de dochters dan nog eens in een culinair kieskeurige fase zitten, is de zin om te koken ver te zoeken.

Meestal komt het er dan op neer dat er hier een grote pot soep gemaakt wordt die de hele week meegaat, en ik blijf wel samen met inmiddels twee vriendinnen onze dinsdag-kookdag in stand houden: we werken ene hele voormiddag aan een ovenschotel of iets dergelijks waarmee we dan enkele gezinnen van avondeten voorzien. Dankzij de ruime porties die Jeroen Meus in zijn recepten hanteert, kunnen wij daar meestal zelfs meer dan eens van eten (soms ook tot het onze oren uitkomt). Verder eten de meisjes meestal wel eens een keer in de week bij één van de grootouders en bovendien krijgt Lucille vier dagen per week warm eten op de crèche. Wat ik eigenlijk wil zeggen: veel koken doe ik dan verder niet.

Maar toch. Ik doe dat eigenlijk wel graag. En ik merk dat u ook graag leest wat wij maken en eten. Bij deze dus: het weekmenu van week 47!

maandag: restjes
Restjes van de soep en de spinazietaart van de dag ervoor, toen er hier uitgebreid gebruncht werd met de schoonfamilie. Die spinazietaart, uit het "Kookboek voor meisjes van 8 tot 88", is hier al jaren favoriet. Doet het ook goed als kraamkost, dat kunnen intussen al heel wat nieuwbakken ouders bevestigen.

dinsdag: aardappelschotel met ham en prei
Zoals gezegd dus: die gezamenlijke kooksessies op dinsdag worden een steeds groter succes. We kookten met z'n drieën voor inmiddels meer dan twintig personen. Heel vaak kiezen we voor recepten van Jeroen Meus. Omdat we echt proberen voor een kindvriendelijke maaltijd te gaan, is het kookboek "goedgekeurd door kinderen" ook een mogelijke inspiratiebron. Niet alle kinderen zijn fan van prei, maar de meeste van onze klanten hebben er toch goed van gegeten.

 

woensdag: soep en restjes

donderdag: worteltjes en venkel en harissa
Nigella Lawson heeft een nieuw kookboek uit: "Bij mij aan tafel: het geluk van thuiskoken". Minder wulpse foto's van de Goddelijke Huisvrouw zelve, en in eerste instantie sprak het kookboek me niet zo geweldig aan, maar deze wortels met venkel en harissa zijn niet te versmaden en ik had spijt dat het op was. Door de harissa wel een tikkeltje te pittig voor de kleintjes. Ik deel binnenkort het recept.



vrijdag: restjes
Dit staat dus in mijn notitieboekje: restjes. Ik weet niet zo goed wat voor restjes. Maar ik was dan ook niet thuis, Johan en de kinderen hebben zonder mij gegeten.

zaterdag: lunch in het S.M.A.K.-café
Een dagje naar Gent. Soep, een couscous-salade en een broodje met gerookte zalm. Voor het dessert namen we koffie en taart in Bar Wilson in NEST.

zondag: witlofsoep met zalm
Ik kocht bij Boeren en Buren en grote zak witlof. Een deel ging in de soep. Bij gebrek aan garnalen deden we er gerookte zalm bij. Dit volstaat op een dag waarop er verder, dankzij een verjaardagsfeestje, vooral ook taart, cake, chips en nootjes gegeten werden. Het plan om met de rest van die witlof iets te maken uit het nieuwste boek van Pascale Naessens wordt met een licht opgeblazen gevoel uitgesteld naar later deze week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie