Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor vrienden: tarte tatin van pruimen van Jamie Oliver

Ik had een tijdje geleden mijn vriendinnen over de vloer en besloot dat dit de uitgelezen kans was om een paar recepten te proberen uit de nieuwe Jamie Oliver. Ik vertelde al dat ik niet kon kiezen, en dat de recepten zo eenvoudig zijn, dat je eigenlijk zonder veel moeite twee hoofdgerechten voor acht personen op tafel zet. Ik koos dus voor linguine met courgette en voor zalm met kerstomaatjes maar was vooral in mijn nopjes over het dessert: tarte tatin van pruimen. 





TARTE TATIN VAN PRUIMEN

VOOR 6 PERSONEN - BEREIDINGSTIJD 24 MINUTEN

600 g rijpe, verschillend gekleurde pruimen
1 tl kaneel
120 ml ahornsiroop
320 g roomboterbladerdeeg
6 grote bollen vanilleroomijs

Verwarm de oven voor tot 220 °C (gasovenstand 7) en zet een ovenbestendige
koekenpan met antiaanbaklaag (26 cm doorsnede) op matig vuur. Snijd de
pruimen doormidden, verwijder de pitten, leg de vruchten met 30 ml water in
de pan en kook ze 1 minuut. Strooi uit de hoogte de helft van de kaneel erop
en sprenkel de ahornsiroop erover. Leg het vel bladerdeeg over de pruimen
heen, druk het deeg rondom met een houten lepel in de rand en snijd de
overhangende randjes af om zo nodig kleine gaatje mee op te vullen.

Bak de taart 16 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin en opgeblazen
is. Trek een paar ovenhandschoenen aan en stort de taart heel voorzichtig in
een vloeiende beweging op een groot bord. Schep mooie ronde bollen ijs op
de taart, strooi uit de hoogte de rest van de kaneel erover en besprenkel hem
vlak voor het serveren met een klein beetje extra vergine olijfolie.

392 kcal, 18,7g vet waarvan 11,8g verzadigde vetten, 4,8g eiwitten, 52,3g koolhydraten waarvan 32,8g suiker, 0,3 g zout en 1,2g vezels



© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017



Een heerlijk recept dus uit het boek "5 Ingrediƫnten - Snel & Simpel Koken" van Jamie Oliver. De onderkop is niet gelogen: snel en simpel. Er staan heel uiteenlopende recepten in, en alles wat ik tot nu toe maakte was effectief snel en simpel, en bovendien erg lekker. Hoera voor Jamie!


5 INGREDIƋNTEN
Jamie Oliver
ISBN 9789021566665
€ 29,99
Kosmos Uitgevers

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie