Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? weekmenu week 33 en 34


2 weken ineens ja. Omdat wij één ervan op vakantie waren, en toen bovendien bijzonder weinig kookten (maar wel veel aten, zo leert de weegschaal).

maandag: Ratatouille
Lekker, gezond en met massa's zuiderse groenten. Wij maken hem naar het recept uit het fijne kookboekje Caravanity. Iedereen bij ons thuis houdt van halloumi, dus dat doen we er ook bij. Nadeel: de kinderen eten dan eigenlijk alleen nog halloumi. Persoonlijk bericht aan meneer Fresita: ik ben het wel een beetje beu nu, die ratatouille.



dinsdag: Restjes

woensdag: Soep van knolselder en pompoen / Mexicaanse schotel
Dit vegetarische recept van Colruyt is nogal saai maar wel kindvriendelijk. (Chips bij het avondeten, daar staan ze wel voor open). Ik ben grote voorstander van vegetarisch eten van tijd tot stond, maar deze schotel zou volgens mij smakelijker zijn met een beetje gehakt.

foto Colruyt.be
Met de knolselder en pompoen die nog over is van vorige week wordt een grote pot soep gemaakt, waarvan een deel de diepvries in gaat.

donderdag: Restjes
Meneer begint vandaag aan zijn jaarlijkse driedaagse in Kievit en wij meisjes eten restjes.

vrijdag: eten bij oma / op Pukkelpop
Vandaag vergezel ik meneer Fresita op Pukkelpop. Het weer is vreselijk en ik baal enorm. Als troost eten we voortreffelijk in het popup-restaurant "Cookpit" van de Hasseltse Hotelschool. Een lichtpuntje op een druilerige en kletsnatte dag die mijn eerdere vermoeden bevestigt: ik ben geen festivalmens (hoewel ik het vorig jaar, in de zon, super vond). De meisjes logeren en eten intussen bij oma.

zaterdag: alweer bij oma
Inpakdag voor mij, we vertrekken morgenvroeg naar Frankrijk. Het is fijn dat de meisjes nog bij oma mogen blijven zodat ik goed kan doorwerken en het wordt helemaal praktisch omdat ik mag mee-eten als ik ze ga ophalen. Sperzieboontjes, tomaatjes, gekookte aardappelen en stoofvlees.

zondag: Chez Jos et Karine
Hoera, we zijn weer in Bert. We verblijven voor de derde keer in Villa Nova en één van de grote voordelen van het dorp Bert is het restaurant van de Vlaamse Jos en Karine. Waar je een dagmenu van vier gangen eet voor 15 euro. Voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en nagerecht. Simpel, geen poeha maar degelijk, lekker eten. We eten hier voor de rest van de week elke dag, behalve op woensdag, want dan is het restaurant dicht.

foto www.lapalisse-tourisme.com


Zaterdag: quiche, kaas en pateekes
Na een lange rit worden we in Diest zowaar onthaald op een avondje met Franse chansons en lekker eten. Om de overgang wat zachter te maken kiezen we als avondeten voor quiche en een kaasschotel op de Franse avond bij onze goede vriend Stuckens.

Zondag: watermeloen / cake van blauwe bessen / courgette met zalm en kappertjes
Er was een potluck op de school van Jackie. We maakten een slaatje van watermeloen en feta (dat echt superlekker samen is) en de blauwe bessen-cake van Pascale Naessens. Ik gebruikte 100 g amandelmeel en kokosmelk. Net als de vorige keer dat ik hem bakte, moest hij ongeveer dubbel zo lang in de oven als aangegeven in het recept.



Ook voor het avondeten snuisterde ik op de website van Pascale Naessens. Het werd de gebakken watermeloen met feta en de courgette met gerookte zalm en kappertjes.  Allebei superlekker, zeker voor herhaling vatbaar. En uiteraard was één van die twee gerechten genoeg geweest voor een maaltijd, maar ik kon niet kiezen. Dat laatste recept komt uit het nieuwste kookboek van Naessens, Puur Pascale 2. Veelbelovend!


 Ik vermoed dat de volgende weken een beetje in het teken gaan staan van het superstrakke dieetplan van de Fresita's (toch alle Fresita's ouder dan vijf). Hierover hoort u uiteraard heel gauw meer. 


Reacties

  1. Die gerechtjes van Cookpit zien er goed uit! Jammer dat dat alleen voor Pukkelpop was. Maar jullie kunnen er maar van genoten hebben natuurlijk. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ze waren ook erg lekker! Het was echt een beetje troost die dag :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie