Doorgaan naar hoofdcontent

"de laatste strohalm - huilen"

Tijd voor het volgende hoofdstuk in de reeks "de laatste strohalm". Geen idee waar ik het over heb? Check dan deze post.

Huilen. Voor ons momenteel meer van toepassing op baby Lucille dan op Jackie. De tips gaan dan ook voor een groot stuk op voor baby's. Baby's voor wie huilen één van de weinige communicatiemiddelen is en niet altijd gemakkelijk te doorgronden (maar het is wel het proberen waard, Priscilla Dunstan hieronder heeft interessante dingen te zeggen over het huilen van heel jonge baby's).


Ze komen zonder handleiding, die baby's. Daarom zijn er talloze handleidingen geschreven. Eén van mijn favorietjes is Slaap Je Al Door? 150 bewezen tips voor een fijne babytijd van Celia Ledoux. (Dat ik een jaar geleden uitleende en nog steeds niet terugkreeg. Barbara, als je dit leest: in case you didn't notice: wij zitten momenteel al een maand of drie weer in de "babytijd". Wij hadden graag ons boek terug :-) ) Ik hoorde trouwens in de wandelgangen dat er een nieuwe uitgave van dat boek op komst is.

Nu, handleidingen komen wel van pas, maar in principe zitten de meeste baby's ook niet zo geweldig ingewikkeld in elkaar. Er zijn niet zo overdreven veel redenen waarom baby's huilen. Meestal gaat het om één van deze: honger, vermoeidheid, verveling, ongemak, pijn. De oplossingen liggen dan ook voor de hand. Je vervult zowat alle behoeftes van zo'n wurm met een stel borsten en een draagdoek. En een verschoonbeurt van tijd tot stond. Pijn vind ik de moeilijkste. Omdat het niet altijd zo duidelijk is waar het kind pijn heeft. Veel baby's hebben vaak buikpijn. Er bestaan allerlei handelingen en middeltjes om die pijn te verzachten. Masseren, vasthouden als "een tijger op een tak", probiotica geven, mama's voeding aanpassen ... 

Maar het is niet altijd buikpijn. In het boekje "Huilen" van Michelle Kennedy staan 99 tips en tricks om een huilende baby te sussen. Die staan uiteraard netjes onderverdeeld in hoofdstukken, naar gelang de oorzaak van het huilen. Dus wie meer wil weten, raad ik zeker het boekje aan. Wie gewoon wil weten welke tips ik het liefste wilde onthouden, kan hier verder lezen.

foto An Van Daele photography


HUILEN

de hik (6 maanden - 4 jaar)
De hik kan heel vervelend zijn. Meestal gaat het vanzelf over. Een slokje water kan ook helpen. Als het zo niet lukt, probeer dan baby's oortjes 20 seconden met je vingers dicht te houden. Trek rare gezichten terwijl je dit doet. Raar maar waar: een ander middel is zijn gehmelte kietelen met een schoon wattenstaafje.

oorpijn (6 maanden - 4 jaar)
Grijpt baby naar zijn oor? Ligt hij op één kant? Oorpijn zou de boosdoener kunnen zijn, dus ga naar de dokter voor een diagnose. Als het inderdaad oorpijn is en de dokter vindt het goed, kun je proberen de lichte pijn te verlichten met druppeltjes warme olijfolie en een druppelaartje. Ook een haardroger op afstand op de laagste stand kan door zijn droge warmte de pijn verlichten. Een warme, zachte kruik en een handdoek is een lekker kussentje bij oorpijn. Voor erge oorpijn schrijft de dokter doorgaans wel iets voor.

mag ik melk? (1 tot 4 jaar)
Neen! Niet als je kind verkouden is. Geen kaas, yoghurt, melk of ijs zolang hij verstopt is. Zuivelprodcuten kunnen een kou zelfs langer laten duren of de symptomen verergeren. Als je dus vocht opdringt, dan liever water of sap. (opmerking van Mademoiselle: moedermelk mag natuurlijk wel, en graag zelfs!)

waterpokken (0 tot 4 jaar)
Drie woorden: azijn, zuiveringszout, havermout. Maak een kopje havermout aan en giet dat in het bad met een kwart kopje azijn en zuiveringszout. Kinderen zullen het enig vinden om het zuiveringszout en azijn te zien bruisen. Koud water helpt tegen de jeuk.

dikke lip (1 tot 4 jaar)
Dikke lip na valpartij? Geef een ijslolly om de zwelling te verminderen.

rustgevende muziek (0 tot 12 maanden)
Als het jengelniveau tegen bedtijd omhooggaat, zet dan een mooi muziekje op. Kies iets aardigs, want als baby de muziek en ontspanning eenmaal met elkaar in verband brengt, ga je het misschien nog vaak horen. Houd het zachtjes; probeer hem niet te overstemmen. De meeste baby's komen binnen 15 tot 20 minuten tot rust. 

negeren (0 tot 12 maanden)
Het klinkt afschuwelijk, maar een jengelende baby kan ook vanzelf tot rust komen. Leg hem op een rustig plekje waar hij niet wordt afgeleid en laat hem een tijdje alleen. Het is mogelijk dat hij inslaapt, belangstelling krijgt voor zijn tenen, de schaduwen op de muur volgt en stil wordt. Als jengelen krijsen wordt, is er echt iets mis.

op de bal (0 tot 12 maanden)
Leg baby op zijn buik op een zitbal en houd hem vast terwijl je hem voorzichtig heen en weer rolt. 

een rondje rennen (1 tot 4 jaar)
Werkt iedereen op elkaars zenuwen? Als de kinderen oud genoeg zijn, ga dan samen een rondje rennen. Wat straf leek, kan een wedstrijdje worden. Door gebrek aan beweging hebben kinderen soms energie over. Het rennen is voor kinderen bevrijdend (en jij hebt geen adem meer om nog tekeer te gaan). 

luieruitslag (0 tot 12 maanden)
Een van de beste manieren om van luieruitslag af te komen, is de baby op zijn buik in de zon voor een raam te leggen. Het liefst 's morgens vroeg, dan is de straling minder sterk. Trekt lichte kleding aan en gebruik zonnemelk factor 30 (maar dus niet op de blote billetjes). Laat een kwartiertje liggen (natuurlijk wel in de gaten houden of hij zich goed voelt). Zoals de zon luiers bleekt en bacteriën doodt, rekent hij ook af met bacteriën die luieruitslag veroorzaken.

niet vegen! (0 tot 12 maanden)
Doe twee kopjes warm water met twee eetlepels zuiveringszout in een spuitflacon om de billen te ontsmetten en schoon te maken. dep ze daarna zachtjes droog.


Hup! Aan de slag ermee! En laat me weten of het werkt!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie