Doorgaan naar hoofdcontent

Les Filles

Ze stonden al een tijdje op ons verlanglijstje, de meisjes. Ik denk dat ze ergens vorig jaar in onze buurt neerstreken en prikkelden sindsdien onze nieuwsgierigheid. Op de deur stond dan wel "ouvert", maar ze was wel degelijk dicht en de drempel om aan te bellen vonden we nogal hoog. Het was er dus nog niet van gekomen.

Ik heb het natuurlijk over "Les Filles". Een mooie nieuwe eetgelegenheid aan de Oude Graanmarkt. Dat stukje dat de Graanmarkt met de Kartuizerstraat verbindt, om precies te zijn. Ik hoorde inmiddels van enkele tevreden klanten lovende kritieken en ook hun website straalt zoveel vrolijkheid uit (jammer van dat schabouwelijke Nederlands) dat ik een beetje popelde om eens te kunnen aanschuiven aan hun gastentafel. Dit werd dus de bestemming van onze tweede babysitavond (waaraan we stilaan gehecht geraken, en ook Jackie lijkt het best te vinden).

Een prachtig pand, ik zou er zo willen blijven wonen. Zo mooi en ruim en licht en zo midden in de stad. Het servies en een deel van het interieur zijn een bont allegaartje van rommelmarktvondsten, precies zoals ik het mooi vind. Les Filles zien er ook allemaal prachtig uit in hun streepjestruitjes en er heerst een gezellige drukte. Die gezellige drukte slaat helaas wel om in een nogal ongezellig luid geroezemoes als blijkt dat één van de grote tafels gereserveerd is door een groep van een man of vijftien. De akoestiek verandert min of meer in die van een zwembad en meneer en ik hebben moeite met elkaar te verstaan (wat jammer is als je maar eens in de paar weken samen zonder kind op pad gaat).

foto: kitchenet.be
Bij Les Filles eet je wat de pot schaft. Dat is een sympathiek principe, maar wat meneer betreft hadden ze dan wel hun menu iets toegankelijker mogen maken: met terrine van eend doe je hem niet meteen een plezier en iets zegt me dat hij daarin niet echt een grote uitzondering is. Dat was dus het voorgerecht. Ik vond het best lekker hoewel ik het vermoedelijk niet zou gekozen hebben als er te kiezen viel. Maar zo zie je maar: doordat je zelf niet kan kiezen wordt je horizon dan toch weer een tikkeltje breder. Verder bestond het voorgerecht uit een artisjok met een lekker dipsausje. Ik snap dat niet zo heel goed, zo'n artisjok: ik begrijp niet helemaal wat je daar nu precies van opeet en wat je moet laten liggen. In dit geval leek het geheel niet erg eetbaar: we hadden het gevoel een beetje op een kamerplant te zitten kluiven (ik weet het, je moet die blaadjes zo'n beetje afschrapen met je tanden, maar het zachte gedeelte van deze artisjok was wel erg miniem en bovendien nogal smakeloos). Maar het dipsausje met yoghurt en mosterdzaadjes was dus wel lekker.

De kalfsblanquette van het hoofdgerecht viel ook niet erg in de smaak. Ten eerste om dat dat ook al niet erg hoog in onze rangschikking van lievelingsgerechten staat, maar ook omdat er nog best wel veel vetjes en velletjes aan het vlees zaten. De gratin van quinoa was daarentegen heerlijk. Net als het dessert. Je kon kiezen uit een stuk kaas of een plakje cake van zoete aardappel en gembercrème. Of allebei, want je gaat het gewoon zelf halen. Allebei lekker. Niet te zoet, maar heerlijk smeuïg.

foto: lusterweb.com

Eindoordeel: een prachtig concept, we zijn van zowat alles fan, behalve van sommige delen van het eten. Die waren "Niet helemaal mijn smaak" volgens Mademoiselle, "lichtjes gruwelijk" volgens mijn niet-erg-tuk-op-vlees-zijnde meneer. Maar toch gaan we terug. Om te kijken of de keuken altijd zo op de Franse geïnspireerd is. Want misschien hadden wij gewoon een klein beetje pech met de dagschotel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie