Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita, voor al uw Maslowiaanse behoeftes

Zondagmiddag, vier uur. Geweldig gezellige brunch achter de rug, bezoek de deur uit, living opgeruimd, vaat in de machine... zo moet het. Er zijn van die mensen met wie het moeilijk afspreken is, bijvoorbeeld omwille van rare werkuren. Maar als de mensen leuk genoeg zijn, dan blijf je hardnekkig kalenders naast elkaar leggen en uiteindelijk heb je dan toch beet. Voor het bezoek van vandaag heb ik de troeven van onze woonplaats uitgespeeld: een stel cultuurminnende ouders en hun tienjarige dochter krijg je wel naar Brussel gelokt met een mooie voorstelling bij Bronks.

Maar cultuur zit wel helemaal in het topje van de piramide van Maslow en aangezien eten daar de basis van vormt, hebben we eerst wel voor lekkere brunch gezorgd (met de behoefte aan sociaal contact daar middenin, hebben wij die mensen - en daarmee meteen ook onszelf - behoorlijk gesoigneerd vandaag). Maar het eten dus: de onvolprezen salade NiƧoise van Nigella Lawson (ik ben geen kenner want ik heb er nog nooit andere gemaakt, maar deze is echt geweldig lekker en wordt steevast op gejuich onthaald) en mediterrane sandwiches met aĆÆoli uit het zalige Kookboek voor meisjes van 8 tot 88. AĆÆoli of knoflookmayonaise? Twee manieren: the easy way: pers wat teentjes knoflook uit boven wat mayonaise, roeren en klaar. De iets minder easy maar nog steeds gemakkelijke manier: een eidooier, sap van een halve citroen, een halve eetlepel mosterd en een geperst teentje knoflook mixen terwijl je er een halve eetlepel olijfolie en drie eetlepels zonnebloemolie bijgiet. Ik heb ongeveer alle hoeveelheden wel verdubbeld omdat het een beetje weinig was om geklopt te krijgen. Ik probeerde het met onze quickchef, die bijvoorbeeld wel behoorlijk goed eiwitten kan stijf kloppen, maar een mayonaise-achtig iets maken lukte toch niet. Hoge mengbeker en staafmixer dan maar, peanuts. Ik had nog nooit iets als mayonaise gemaakt en ik dacht eigenlijk dat dat heel moeilijk was. U begrijpt mijn vreugde bij het gewaarworden van de enigzins vaste substantie, zoals aĆÆoli volgens mij moet zijn. Wat gaat er buiten deze aĆÆoli nog meer op een mediterrane sandwich? Geroosterde paprika's, rucola, geroosterde pijnboompitten, schijfjes geitenkaas en zongedroogde tomaatjes - wel van die zachte in olie (zijn dat dat 'halfzongedroogde tomaatjes'?) - Wat wij trouwens altijd eten in plaats van zongedroogde tomaten die ik eigenlijk meestal een beetje tĆ© geconcentreerd vind van smaak: de 'maangedroogde' tomaatjes van Nigella Lawson. De naam alleen al. En het gemak waarmee je ze maakt. Wel de avond van te voren al: oven zo heet mogelijk voorverwarmen, intussen kerstomaatjes halveren en met de snijkant naar boven op een ovenvaste schaal leggen. Besprenkelen met olijfolie, zout, een klein beetje suiker en dan wat gedroogde kruiden, bijvoorbeeld provenƧaalse kruiden of wat je zelf lekker vind (alleen tijm of rozemarijn ofzo is ook lekker). Als de oven warm is, zet je hem uit (!) en pas dan zet je schaal in de oven. Beetje snel want je wil niet te veel warmte verliezen. Hele nacht laten staan, en tegen de brunchtijd heb je mooie, enigzins gedroogde tomaatjes.

Ze hebben hier dus goed gegeten. Om te scoren bij ons jonge bezoek werd er ook een pot speculaaspasta en een pot Nutella-choco gekocht. Maar ze heeft wel geproefd van de rest, en met plezier. Mademoiselle houdt wel van kinderen die nogal veel lusten. Moeilijke eters moet ik niet.

Gisteren trouwens ook nog eens aan een naaiproject begonnen. Schoonzus vroeg als kerstcadeau een Mademoiselle Fresita-rok. 't Is maart en binnenkort is hij af. Nu nog even geen passende rits in huis, dus 't zal voor volgende week zijn. Voorlopig ziet het er zo uit:



Komt geweldig in orde, ik zie het al. Het stofje is een vlooitje van de Groenen Hond. Ik heb ook alweer zin om nog vanalles anders te naaien. Vorige week werd mijn stoffenvoorraad wat uitgebreid op het Stoffenspektakel en mijn vingers kriebelen al. Daarnaast zijn er ook nog een paar bestellingen, dus er zal wel weer wat genaaid moeten worden ten huize Fresita. Met veel plezier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie